Polonya Konsolosluğu Schengen Vize

Polonya Cumhuriyeti’ne seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti Umuma Mahsus (bordo) hamili vatandaşları Polonya vizesi başvurusunda bulunmalıdır. Hususi, Diplomatik veya Hizmet Pasaportu hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, 180 gün içerisinde 90 günü aşmayan seyahatler için Polonya vizesi işlemlerinden muaf tutulur.  Polonya’ya uzun süreli( aile birleşimi, oturum, çalışma vizesi vb.) amaçlarla seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve Türkiye oturum izni sahibi üçüncü ülke vatandaşları başvuruları için direkt olarak Polonya Ankara Büyükelçiliği ve Polonya İstanbul Başkonsolosluğu ile iletişime geçilmelidir.

Polonya Konsolosluğu Polonya Vizesi Hakkında

Polonya Schengen Bölgesi’de yer alan ülkelerden biridir. Bundan dolayı bu ülkeye seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Polonya Konsolosluğu’na Schengen vizesi başvurusu yapmalıdır. Polonya Konsolosluğu Polonya vizesinin sonucu hakkında karar yetkisine sahip tek kurumdur. Bununla birlikte Polonya vizesi başvuruları doğrudan konsolosluklara yapılmamaktadır. Polonya Konsolosluğunun akredite ettiği kurumar aracılığıyla vize başvuruları işleme alınmaktadır.

Schengen vizesi; Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovenya, Slovakya, İspanya, İsveç ve İsviçre’de geçerlidir. Schengen vizesi, seyahat edilecek Schengen üyesi ülkelerde en fazla 90 gün kalma hakkı vermektedir. Schengen kuralları uyarınca; Schengen vizesi sahibi kişiler, seyahatlerini vizesine sahip oldukları Schengen ülkesinden başlatmalıdır.

Polonya Konsolosluğu Vize Başvurusu

Polonya’ya seyahat edecek olan kişiler vize başvurularını Polonya Konsolosluğu, Polonya Büyükelçiliği ve Polonya Konsolosluğu tarafından yetkilendirilmiş kurumlar ve Vize Başvuru Merkezleri ile Turizm ve Seyahat Acenteleri vasıtası ile yapabilirler. Polonya Konsolosluğu kısa süreli seyahat amacı taşıyan Schengen vize başvurularını (istisnai durumlar hariç) doğrudan kabul etmemektedir. Ancak uzun süreli Polonya vizesi (oturum izni, çalışma vizesi, aile birleşimi vizesi) başvuruları söz konusu olduğunda Polonya Konsolosluğu’na veya Polonya Büyükelçiliği’ne şahsen başvuru yapılmalıdır.  Polonya vize başvurusu,  aracı kurumlara yapılmışsa dahi, başvuruların değerlendirilmesi ve onaylanması yetkisi Polonya Konsolosluğu’na aittir.

Polonya Vizesi için Gerekli Evraklar

Polonya vizesi için gerekli evraklar seyahat amacına göre değişmektedir. Polonya turistik vize, ticari vize, aile ve arkadaş ziyareti vizesi için başvuracak kişiler mesleki veya sosyal durumlarına göre gerekli evrakları hazırlamalıdırlar. Çalışanlar, şirket sahipleri, emekliler, öğrenciler, ev hanımları ve avukatlar, doktorlar gibi özel mesleklere sahip kişilerin durumlarına göre hazırlamaları gereken evraklar farklılık gösterebilir.

Pasaport

Polonya vizesi başvurusunda kullanacağınızı pasaportun seyahat sonrası en az 3 ay geçerliliği olmalıdır. Yırtık, yıpranmış ve ilgili bilgilerin okunaksız olduğu pasaportlar işlem görmez. Polonya vize başvurularında kullanılan pasaportun yanında, varsa eski pasaportlarında sunulması gerekmektedir. Eski pasaportlardaki süresi geçmiş vizelerin fotokopileri de başvuru dosyasına eklenir.

Biyometrik Fotoğraf

Polonyo vizesi için gerekli fotoğrafın biyometrik özellikte olması gerekmektedir. Fotoğrafınız güncel olmalıdır ve eski Schengen vizelerinde ve pasaporttaki fotoğraflar kabul edilmez. Unutulmaması gerekir ki Polonya vizesi için hazırlanması gereken evrakların güncel olması önemlidir. Şüphe uyandıran herhangi bir durum vize reddi ile sonuçlanır. 3,5x4,5 cm. boyutundaki biyometrik fotoğrafın fonunun beyaz olması ve yüzü gizleyen herhangi bir unsurun olmaması gerekmektedir. Profilden çekilmiş, alın ve kaşların görünmediği fotoğraflar kabul edilmemektedir. Polonya vize işlemlerinizde zaman kaybını önlemek için vize prosedürüne uygun şekilde başvuru yapılmalıdır. Aşırı parlak ve koyu fotoğraflar ve gözlükle çektirilmiş fotoğraflarla yapılan başvurular Polonya vize yetkilileri tarafından kabul edilmezler. Doğal ten renginden uzak, aşırı görsel efekt uygulanmış, lekeli, gölgeli, yüzün kısmen göründüğü fotoğraflarla yapılan başvurular kabul edilmezler.

Finansal Kaynaklar

Polonya vize başvurusu için hazırlanması gereken banka hesap dökümlerinin son 3 aylık hesap hareketlerini göstermesi gerekmektedir. Banka yetkililerin ıslak imzası, imza sirküleri ve kaşesini içeren banka hesap dökümü güncel olmalıdır. Bankada bulunması gereken para miktarı Polonya ve Schengen bölgesinde geçireceğiniz gün sayısı ile doğru orantılı olmalıdır. Banka hesap dökümü formalite icabı istenen bir belge değildir. Bankada hesabınız olmasının yanında seyahat masraflarınızı karşılayacak kadar para bulunması gerekmektedir. Şirket ortağı durumundaki kişilerin şirketlerinin hesap dökümlerinin yanında kendi şahsi hesap dökümlerini ibraz etmeleri gerekir.

Tapu, araç ruhsatı ve kira gelirleri gibi belgeler ve bankada yeterli miktarda paranın bulunması ülkeye geri döneceğinizin teminatı olarak gösterdiğiniz ve ibraz edeceğiniz belgelerdir. Bu tarz belgeler vize başvurusu yapan kişini adına olmalıdır. Aile yakınlarının malvarlıkları ancak seyahate sponsor oldukları taktirde dikkate alınır.

Şirket Evrakları

Polonya vizesi için gerekli olan belgeler arasındaki şirket evrakları özellikle çalışanlar ve şirket sahiplerinin hazırlamaları gereken evraklardır. Güncel olmayan şirket evraklarıyla yapılan başvurular ya da seyahat amacına uygun olmayan evraklarla yapılan Polonya vize başvuruları retle sonuçlanır. Ticari sicil gazetesi, vergi levhası, faaliyet belgesi ve imza sirküleri gibi evrakların fotokopileri ve orijinalleri gerekebilir. Polonya vizesi evrakları güncel koşullara göre değişebilmektedir. Polonya Schengen vizesi için gerekli evrakların neler olması gerektiği Polonya Konsolosluğunun inisiyatifindedir. Çalışan veya şirket sahibi olanlar

Polonya Vize Talep Dilekçesi

Polonya vize talep dilekçesi Polonya Konsolosluğuna hitaben yazılmalı ve başvuru sahibinin imzasını taşımalıdır. Polonya vize talep dilekçesinde vize başvuru sahibinin Schengen ülkesine gidiş ve dönüş tarihleri, eğer başka bir Schengen ülkesine gidilecekse seyahat planı ve seyahatin amacı yer almalıdır. Polonya vizesi talep dilekçesinde belirtilen seyahat amacı turistik, ticari, özel ziyaret, aile ve arkadaş ziyareti, kongre veya etkinlik katılım olabilmektedir. Dilekçenizde belirtilen seyahat amacının başvuru formunda belirtilenle aynı olması gerekir. Başvuru evrakları hazırlandıktan sonra seyahat amacındaki bir değişiklik vize türüne dair değişiklik anlamına gelir ki bu da yeni vizeye uygun evrakları hazırlamayı zorunlu kılar. Örneğin Polonya aile ve arkadaş ziyareti vizesi için Polonya’da ikamet eden yakınınızdan davetiye almanız gerekir veya ticari vize başvurularında Polonya’da faaliyet gösteren firmadan davet mektubu almanız gerekir. Etkinlik için Polonya’ya seyahat ediliyorsa, etkinlik davetiyesi veya katılım belgesi gibi ek evrakların sunulması gerekir. Unutmayınız ki Polonya vizesi için sunduğunuz belgeler Polonya seyahat amacınızı destekler nitelikte olmalıdır.

Polonya Konsolosluğu Biyometri İşlemi Hakkında

Polonya’ya seyahat edecek olan kişilerden, vize işlemleri sırasında Vize Bilgi Sistemi (Visa Information System-VIS) aracılığı ile parmak izi ibraz etmeleri talep edilmektedir.

Kimlik sahteciliğini engellemek amacıyla yapılan biometri işleminde, veriler parmak izi merkezlerinde tespit edilir.  Bu yüzden vize başvurusunda bulunan kişilerin kendilerinden alınması zorunlu olan ve 10 parmak izinin alınmasını içeren biometrik veri işlemi esnasında hazır bulunmaları gerekmektedir. 

İtalya, Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İzlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan gibi birçok ülkede kullanılan ve her geçen gün biraz daha yaygın hale gelen biyometri işlemi, 25 Eylül 2014 tarihinden itibaren Türkiye’de de kullanılmaktadır. 

Siyasi liderler, aileleri ve beraberinde seyahat eden kişiler, uluslararası organizasyonlar tarafından resmi nedenlerle davet edilen kişiler,  Krallar, hükümdarlar ve birinci derece yakınları (üye ülkelerin hükümetleri veya uluslararası organizasyonların resmi bir sebeple davet ettikleri zamanlarda) 12 yaşın altındaki çocuklar (şahsen başvuru yaptıkları takdirde) ve fiziksel olarak parmak izi veremeyecek durumda olan kişiler biometri işleminden muaftır. 

10 parmaktan daha az sayıdaki parmağın parmak izinin alınması mümkün ise, maksimum sayıda parmak izi alınır. Ancak parmak izi verilmesi önündeki engel geçiciyse, başvuru sahibi engelin ortadan kalkmasından sonra yapacağı ilk vize başvurusunda parmak izi vermelidir 

Dikkat! Biyometri işlemleri yapılırken başvuru sahibinin yapılacak işlemlerde sıkıntı yaşamamak adına parmaklarında kesik, hasar ya da kına olmamasına dikkat etmesi gerekmektedir. Fiziksel olarak parmak izi veremeyecek durumdaki kişilerin durumu destekleyen tıbbi rapor göstermeleri gereklidir.

Polonya Konsolosluğu Başvuru Bölgeleri

Polonya Konsolosluğu’na ya da Polonya Büyükelçiliği’ne vize başvurusunda bulunacak olan kişiler ve Polonya Konsolosluğu’na konsolosluk işlemleri için başvuru yapan Polonya vatandaşları başvurularını ikamet ettikleri ilde bulunan ya da bu ile en yakın olan Polonya Konsolosluğu’na yapmalıdır. 

Polonya Konsolosluğu’na vize başvurusu ya da konsolosluk işlemleri başvurusu yapacak kişiler başvurularını yapmadan önce, İşlemlerinin hangi Polonya Konsolosluğu’nun yetki alanına girdiğini kontrol etmelidir. 

İstanbul’da ve İstanbul’a yakın illerde ikamet eden kişiler vize konsolosluk işlemleri için Polonya İstanbul Başkonsolosluğu’na başvuruda bulunmalıdır.  Polonya İstanbul Başkonsolosluğu görev bölgesi için tıklayınız. 

Ankara ve Ankara çevresinde bulunan illerde ikamet eden kişilerin vize ve konsolosluk işlemleri Polonya Ankara Büyükelçiliği’nin yetki alanında yer almaktadır.  Polonya Ankara Büyükelçiliği görev bölgesi için tıklayınız.

Polonya’nın İstanbul Başkonsolosluğu ve Ankara Büyükelçiliği dışında Antalya Fahri Konsolosluğu, İzmir Fahri Konsolosluğu ve Mersin Fahri Konsolosluğu bulunmaktadır. Bu illerde ikamet eden kişiler vize ve konsolosluk işlemleri için Polonya Fahri Konsolosluklarına başvuruda bulunabilirler. 

Polonya Fahri Konsolosluklarının ya da Polonya Konsolosluğu tarafından yetkilendirilmiş Vize Başvuru Merkezlerinin yalnızca başvuruları kabul ettikleri, karar konusunda yetkili olmadıkları unutulmamalıdır.

 

Polonya Konsolosluğu vize ve Konsolosluk İşlemleri Hakkında Önemli Notlar

  • 18 yaşından küçük (reşit olmayan) kişiler vize başvurularını anne ve baba tarafından veya yasal vasi ile birlikte ya da bu kişilerin iznini gösterir muvafakatname ile yapmalıdır.  
  • Vize başvurusunda kullanılacak seyahat belgesi vizenin bitiş tarihini takiben en az 3 ay daha geçerli olmalı ve seyahat belgesinde (pasaportta) vizenin belirtileceği en az iki boş sayfanızın olmaması durumunda, başvuru yapılmadan önce yeni bir pasaport alınmalıdır.
  • Polonya vizesi başvuruları 15- 30 iş günü içerisinde sonuçlandığından Polonya Konsolosluğu vize başvurusu seyahat tarihinden en az 30 gün önce yapılmalıdır.
  • Polonya Konsolosluğu’na başvuruda bulunurken Polonya ve Türkiye resmi tatilleri (Paskalya, Şeker Bayramı, Kurban Bayramı, Noel, Yılbaşı / Yeni Yıl) nedeniyle işlem sürelerinin uzaması söz konusu olabileceği için başvurunun bu tarihlere denk gelip gelmediğini göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Vize başvurusuyla ilgili herhangi bir durumda Ankara’daki Polonya Büyükelçiliği ya da İstanbul’daki Polonya Başkonsolosluğu, vize başvurusunda bulunan kişi ile fazladan bir görüşme talep edebilir.   

 

 

 

Polonya Konsolosluğu Resmi Web Sitesi: www.stambul.msz.gov.pl