Polonya'ya ticari amaçlarla seyahat etmek isteyen T.C. Umuma Mahsus (Bordo) pasaport sahibi Türk vatandaşlarının seyahatlerinden önce vize almaları gerekmektedir. T.C. Diplomatik (Siyah), Hizmet (Yeşil) ve Hususi (Gri) pasaport sahipleri 90 günü geçmemek koşuluyla Polonya Schengen vizesinden muaftırlar. Polonya Schengen bölgesinde yer alan ülkelerden biridir. Polonya'ya kısa süreli seyahat etmek isteyen Türk vatandaşlarının Schengen vizesi almaları gereklidir.
Polonya ticari vize başvuru işlemleri, Polonya İstanbul Başkonsolosluğuna, konsolosluk tarafından yetkilendirilmiş vize merkezleri ve akredite seyahat acenteleri aracılığıyla yapılabilmektedir. Polonya ticari vizesine şahsen başvuru yapma zorunluluğu yoktur. Polonya ticari vize başvurları vize merkezleri aracılığıyla yapılmakta olup Polonya ticari Schengen vizesinin değerlendirilmesi ve sonuçlandırılması Polonya Konsolosluğunun inisiyatifindedir.
Polonya ticari vize, fuar katılımı, ticari faaliyet, etkinlik, konferans, iş amaçlı ziyaret gerçekleştirecek şirket sahipleir ve şirket çalışanları Polonya ticari vizesi başvurusu yaparak vize alabilirler. Polonya ticari vize kısa süreli iş seyahatleri için alınan bir vize türüdür. Ticari vize ile Polonya'ya seyahat edecek olan kişiler 180 gün içerisinde en fazla 90 gün Schengen bölgesinde kalabilirler. Polonya ticari vize için Polonya'daki şirketten davetiye alınması gereklidir. Polonya'da düzenlenen ticari amaçlı fuar ve etkinliğe katılacak kişiler organizasyon yapan şirketten davetiye alarak başvurularını yapabilirler.
Polonya ticari davetiyesi olmadan ticari vize başvurusu yapılamamaktadır. İş amaçlı Polonya seyahatlerinde Polonya'daki şirketten alınacak davet mektubu seyahatin amacını, etkinliğin süresine bağlı olarak seyahat tarihlerini kapsamalıdır. Davetiyeyi gönderen kişinin kimlik bilgileri, adresi ve iletişim bilgileri de davetiyede yer almalıdır. Polonya vize davetiyesi ticari amaçlı seyahatler için davet eden firmanın antetli kağıdına yazılmalı, davet eden kişinin imzasını ve firmanın kaşesini taşımalıdır.
Polonya ticari vize başvurusu seyahate en az 15 iş günü kala, en fazla 3 ay öncesinden yapılabilmektedir. Vize başvrusunun sonuçlanma süresi ortalama 15 iş günü olduğundan seyahat tarihine az bir zaman kalan durumlarda vizenin seyahat tarihine yetişememe riski vardır. Polonya Konsolosluğunun ek evrak istemesi gibi durumlarda vizenin çıkış düresi uzayabilmektedir.
Polonya Ticari Vize için Gerekli Evraklar
- Vize talep dileçesi. Şirketin antetli kağıdına yazılmış, imzalı, kaşeli Polonya Konsolosluğuna hitaben yazılmış İngilizce vize talep dilekçesi.
- Vize başvuru formu. Eksiksiz ve tam doldurulmuş, tarih yazılmış ve imzalanmış Schengen başvuru formu.
- Pasaport. Seyahat sonrası için en az 3 ay geçerli olan pasaport. Pasaportta kişisel bilgilerin olduğu sayfa ve son 3 yılda alınmış Shengen vizelerinin fotokopileri.
- Seyahat sağlık sigortası. Başvuru sahibi tüm seyahat süresini kapsayan 30.000 euro tutarında Schengen bölgesi için geçerli seyahat sigortası yaptırmalıdır.
- Davetiye. Polonya'daki şirketten gönderilen kaşeli, imzalı davetiye
- Fatura. Seyahat montaj, tamir, bakım amaçlı ise; işlem yapılacak makine satışının faturası
- Makbuz. Fuara katılınıcaksa giriş kartı veya fuarda stand açılacaksa fuarı düzenleyen kurumdan imzalı, kaşeli davetiye ve fuara katılım için yapılan ödeme makbuzu.
- Öğrenci belgesi. Başvuru sahibi öğrenci ise; okuldan alınmış güncel ve orijinal öğrenci belgesi.
- Başvuru sahibi çalışan veya şirket sahibi ise; şirketinin antetli kağıdına yazılmış imzalı, kaşeli izin onayı, şirketin ticaret odası kaydı ve sicil gazetesinin kopyası, vergi levhası, barkodlu SGK hizmet dökümü.
- Başvuru sahibi çalışan ise; SGK işe giriş bildirgesi ve barkodlu SGK hizmet dökümü, son 3 ayın maaş bordroları.
- Uçak rezervasyonu. Seyahat sürelerine göre düzenlenmiş gidiş, dönüş uçak biletleri rezervasyonu.
- Otel rezervasyonu. Seyahat süresini kapsayan otel rezervasyou veya seyahat planını gösteren belgeler.
- Finansal kaynaklar. Bankadan kaşeli ve imzalı son 3 aya ait şirket veya şahıs hesabı dökümü veya banka hesap cüzdanının orijinali.
- Oturum kartı. Türk vatandaşı olmayanlar için ülkeye dönüşten itibaren 3 ay daha geçerli olan Türkiye'de oturma ve çalışma izni.
Önemli Not: İstenen belgeler 3 aydan daha yeni, güncel olmalıdır. Belgelerin aslı ve bir adet fotokopisi sunulmalıdır. Polonya Konsolosluğu gerekli gördüğü durumda başvuru sahibinden ek evral talep edebilmektedir.
Maliye Bakanlığı Bilgi Notu
15 Haziran 2007 tarihiyle Avrupa Birliği ülkelerine giriş ya da çıkış yapan yolcuların yanlarında bulundurdukları 10.000 euro ya da daha üzerindeki nakit parayı (diğer döviz cinslerindeki karşılığı ya da aynı değere sahip tahvil, hisse senedi, seyahat çeki gibi kolayca paraya dönüştürülebilen aktifler da dahil) gümrük yetkililerine beyan etme zorunluluğu getirilmiştir. Bütün Avrupa Birliği (AB) ülkeleri gümrük yetkilileri, beyan edilmemiş para ve benzeri araçlara, yeni düzenlemeye göre el koyabilmektedir ve 10.000 euro veya daha üzeri nakit parayı beyan etmeyenler hakkında işlem yapabilir. Bu yeni düzenleme, halen Polonya'da yürürlükte olan ve sınır geçişlerinde 10.000 euro ya da üzerindeki rakamları beyan etme zorunluluğunu değiştirmemektedir.
Polonya Vizesi için Finansal Kaynaklar
Polonya'ya seyahat planı olan kişilerin yanlarında bulundurması gereken finansal kaynak miktarı ile buna sahip olduğunu ispatlayan bazı belgeler istenmektedir. Polonya'ya giriş yapan kişinin, ülkede geçim, seyahat ve çıkış masraflarını karşılamak amacıyla yanında bulundurması gereken günlük para miktarı 75 Polonya Zlotisi veya karşılığı yabancı döviz olmalıdır. Polonya'ya 4 günü geçmeyen kalış için giriş yapan kişinin, masrafları karşılamak amacıyla yanında bulundurması gerekli olan para miktarı en az 300 Polonya Zlotisi veya karşılığı yabancı döviz olmalıdır. Polonya'da kalışın gerçek amacını oluşturmayan, yaz çalışmasına olanak sağlayan program katılımcısı, geçim masraflarını karşılamak amacıyla 100 Polonya Zlotisi veya karşılığı yabancı dövizden az olmamak üzere günlük en az 20 Polonya Zlotisi bulundurmalıdır. Polonya üzerinden geçen veya buradan çıkış yapan kişi, yanında Polonya'ya geldiği biletin değeri tutarında finansal kaynak bulundurmalıdır. Ancak, bu finansal kaynak yabancı eğer Polonya ile komşu bir devletten geldiyse 200 zloti'den az, Polonya ile komşu olmayan bir AB üyesi devletten geldiyse 500 zloti'den az AB üyesi olmayan bir devletten geldiyse 2500 zloti veya karşılığı dövizden az olamaz.
Polonya Konsolosluğu, Şirket Sahipleri ve Şirket Çalışanlarının Hazırlamaları Gereken
Polonya Ticari Vize Evrakları
Polonya'ya ticari amaçlı seyahat edecek kişiler, şirket çalışanları ve şirket sahipleri aşağıdaki evrakları hazırlayarak Polonya Konsolosluğuna başvurularını gerçekleştirebileceklerdir. Polonya ticari vizesi, başvuru sahibine en fazla 180 günlük süre içinde 90 gün Schengen bölgesinde serbest seyahat hakkı tanımaktadır. Polonya vizesinin sonucuna ve süresine karar veren tek yetkili kurum Polonya Konsolosluğu veya Polonya Ankara Büyükelçiliği'dir. Bununla birlikte başvuruları kabul eden kuruluşlar, Polonya diplomatik misyonları tarafından yetkilendirilen vize başvuru merkezleridir. Polonya ticari vizesi kısa süreli, C tipi Schenengen vize kategorisinde değerlendirilmekte olup, sözkonusu sürelerden daha uzun süre Polonya'da kalmayı amaçlayanlar veya Polonya'da şirket kurulumu, Polonya'da çalışma izni işlemler için doğrudan Polonya Konsolosluğuna başvuru yapılması gerekmektedir.
Pasaport
Polonya Konsolosluğuna ticari vize başvurusunda bulunacak Bordo pasaport sahibi şirket sahipleri ve çalışanlarının seyahatlerinin bitiş tarihi itibariyle geçerlilik süresi 3 ay olan pasaporta sahip olmaları gerekmektedir. 10 yıldan eski olmaması gereken pasaporta vize etiketinin işlenebilmesi için en az 2 adet boş sayfası olmalıdır. Bu özelliklere sahip olmayan pasaportlarla yapılacak başvurular kabul edilmemektedir. Polonya ticari vize başvurularında ayrıca eski pasaportların fotokopisi de Konsolosluk tarafından talep edilmektedir.
Polonya Vize başvuru formu
Polonya vize başvuru formu, Polonya Konsolosluğunun ve diplomatik misyonlarının ticari vize başvuru sahibini daha yakından tanımak için oluşturduğu Schengen vize başvuru formudur. Bu form kişisel bilgiler, pasaport bilgileri, konaklama bilgileri, seyahat amacı, seyahat tarihleri bilgilerini, davet eden firma bilgilerini içerecektir. Seyahat amacının ticari olarak bildirilmesi gerekmektedir. Polonya vize başvuru formu İngilizce, Türkçe veya Lehçe dillerinde doldurulmalı ve ilgili kutuların başvuru sahibinin imzasını taşıması gerekmektedir. Formda sunulan bilgiler Polonya ticari vize evrakları ve belgeleriyle uyumlu ve sözkonusu evrakların içeriğini destekler mahiyette olmalıdır. Form ve başvuru evrakları arasında bir tutarsızlık tespit edildiğinde vize reddi alma olasılığı artar. Polonya Schengen vizesi başvuru formundaki bilgiler evraklar tesliminden sonra değiştirilemez. Form online ortamda doldurulan bir form değildir, çıktısı alınarak elle veya bilgisayar ortamında doldurulabilir ancak imza bölümleri ıslak imzalı olmalıdır, elektronik imza kabul edilmemektedir.
Biyometrik fotoğraflar
Polonya ticari vizesi için sunulacak fotoğraflar biyometrik özellikte, 35x45 mm ebatında, beyaz fon üstünde olacak olup başvuru sahibinin güncel halini yansıtmalıdır. Polonya vizesi başvurularında yeni fotoğraflarla işlem yapılmaktadır, eski pasaport veya vizelerdeki fotoğraflar kabul edilmemektedir. Yüzün net olarak görünmesi, yüzün görünmesini engelleyecek unsurların olmaması veya Konsolosluk vize yetkilerinde farklı intiba yaratacak özelliklerde olmamalıdır. Biyometrik fotoğraflardan biri Polonya vize başvuru formu ile birlikte ibraz edilmektedir. 2 adet sunulması talep edilen biyometrik özellikteki fotoğraflar birbirinin aynı olmalıdır.
Polonya vize talep dilekçesi ve Şirket Yazısı
Polonya ticari vize işlemlerinde, vize talep yazısı şirket yetkilileri tarafından yazılmalıdır. Ticari vize talebinde bulunan kişinin adı-soyadı, hangi süreyle şirkette çalışmakta olduğu, şirketteki görev yaptığı departman ve görevi, hangi amaçla Polonya'ya seyahat ettiği, seyahatin tarihleri bilgileri yer almaktadır. Şirket yazısı formatındaki vize talep dilekçesi Polonya Konsolosluğuna veya Polonya Büyükelçiliğine hitaben, firmanın antetli kağıdına İngilizce yazılmalıdır. Polonya ticari vize başvurusunu bizzat şirket sahibi yapıyorsa kendisi, başvuruyu şirket çalışanı yapıyorsa işveren veya yetkili kişi yazabilir. Şirket yazısı yetkili kişinin imzasını ve şirketin kaşesini içermelidir.
Polonya Ticari Vize Davetiyesi
Polonya ticari vizesi davetiyesi, Polonya'da ticari ilişki içinde bulunulan firmadan veya eğer iş amaçlı konferans, fuar ve etkinliğe katılım amaçlı seyahatlerde ilgili şirketten gönderilen davet mektubudur. Polonya'ya yapılacak iş amaçlı ziyaretin içeriği, gerçekleşecek etkinliğin veya yapılacak görüşmelerin tarihleri Polonya ticari vize davetiyesinde yer almalıdır. Davetiye, daveti imzalayan ve gönderen firma yetkilisinin kimlik belgesinin fotokopisi ile birlikte gönderilmelidir. Daveti gönderen kişi eğer Polonya vatandaşı değilse, geçerli oturum kartı ve geçerli pasaport fotokopisi ile birlikte gönderilmelidir. Polonya ticari vize davetiyesi olmadan, ticari vize başvurusu yapılmamaktadır. Polonya'da ziyaret edilecek firmanın faaliyet alanı vize başvuru sahibinin sahibi olduğu veya çalıştığı şirketin faaliyet alanından çok farklı olduğu durumlarda, firmalar arasındaki ticari bağların detaylarıyla ilgili olarak Polonya Konsolosluğu tarafından ek evrak talebi olabilir. Polonya'daki şirketten davetiyenin aslı gönderilmelidir. Eğer daha önceki vize başvurularında davetiye ile Polonya'ya ticari amaçlı seyahat edilmiş ise davetiye fotokopi olarak ibraz edilebilir ancak bu durumuna Polonya Konsolosluğundan teyit edilmesi tavsiye olunur.
Banka Hesap Özetleri
Kişisel banka hesap özetleri son 3 aya ait aktif hesap hareketlerini göstermeli ve para miktarı kalış süresi ile doğru orantılı olmalıdır. Minimum 4000 TL'nin hesapta bulunması gerekmektedir. Şirket çalışanın seyahat masrafları şirket tarafından karşılanacak olduğunda şirketin de son 3 aya ait banka hesap dökümlerinin başvuru dosyasında olması gerekmektedir. Polonya Konsolosluğu banka hesap dökümlerini bankanın imza sirküleri ve kaşesi ile talep etmektedir.
Şirket Evrakları
Polonya ticari vize işlemlerinde güncel şirket evrakları sunulmalıdır. Güncel vergi beyannamesi (vergi levhası), faaliyet belgesinin aslı, şirketin imza sirküleri, ticaret sicil gazetesi fotokopisi şirket çalışanları ve şirket sahiplerinin vize başvurusunda kullanmaları gereken şirket evraklarıdır.
Tapu ve araç ruhsat fotokopisi
Eğer mevcutsa tapu ve araç ruhsatının fotokopisi Polonya ticari vize başvurusunda ibraz edilmelidir.
Uçak Bileti ve Otel rezervasyonu
Uçak bileti ve otel için yaptırdığınız rezervasyonların seyahat tarihlerinizle uyumlu olmasına dikkat ediniz. Randevu tarihi itibariyle geçerliliğini yitiren rezervasyonlar olabilmektedir. Otel ve uçak rezervasyonu yaptırırken, randevu tarihi ve seyahat tarihi gibi detaylara dikkat etmeniz tavsiye olunur.
Seyahat sağlık sigortası
Schengen vize işlemlerinde 30.000 Euro bedelindeki seyahat sağlık sigortasının yaptırılması zorunludur. Acil durumda tıbbi masrafların karşılanması amacıyla yaptırılması gereken seyahat ve sağlık sigortası turizm acenteleri ve vize merkezleri tarafından yapılabilmektedir.
4 A Hizmet Dökümü SGK işe giriş bildirgesi
Bu belgeler sadece şirket çalışanlarının hazırlamaları gereken belgelerdir.
4 B hizmet Dökümü
4B hizmet dökümü belgesi sadece şirket sahiplerinden talep edilmektedir.
Önemli Notlar:
- Polonya Konsolosluğu ve Polonya Büyükelçiliği burada belirtilen evraklarla birlikte ek evrak talebinde bulunma hakkını saklı tutar.
- Polonya Konsolosluğu gerek gördüğü durumlarda başvuru sahibini Konsolosluğa özel görüşme için davet edebilir.