Polonya Turistik Vize Hakkında

Polonya Turistik Vize Hakkında

Polonya'ya turistik amaçlarla seyahat etmek isteyen T.C. Umuma Mahsus (Bordo) pasaport sahibi Türk vatandaşlarının seyahatlerinden önce vize almaları gereklidir. T.C. Diplomatik (Siyah), Hizmet (Yeşil) ve Hususi (Gri) pasaport sahipleri 90 günü geçmemek koşuluyla Polonya Schengen vizesinden muaftırlar.

Polonya, Schengen bölgesinde yer alan ülkelerden biridir. Polonya'ya kısa süreli seyahat etmek isteyen Türk vatandaşlarının Schengen vize almaları gereklidir. Polonya turistik vize başvuru işlemleri, Polonya İstanbul Başkonsolosluğuna, konsolosluk tarafından yetkilendirilmiş vize merkezleri ve akredite seyahat acenteleri aracılığıyla yapılabilmektedir. Polonya turistik vizesine şahsen başvuru yapma zorunluluğu yoktur. Polonya turistik vize başvurları vize merkezleri aracılığıyla yapılmakta olup

Polonya turistik Schengen vizesinin değerlendirilmesi ve sonuçlandırılması Polonya Konsolosluğunun inisiyatifindedir. Polonya turistik vize ile ülkeye giriş yapanlar Polonya ve Schengen bölgesinde vizenin kapsadığı tarihler içinde serbet dolaşım hakkına sahip olurlar. Polonya turistik vizesi kısa süreli bir vize olup vize sahipleri 6 aylık sürede 90 gün Schengen bölgesinde kalma imkanına sahip olurlar. Schengen vizesi kurallarına istinaden ilk vize başvurusu hangi ülkeden yapıldıysa ilk olarak o ülkeye seyahat edilmeli, bu ülkeye giriş ya da çıkış yapılmalıdır. Aksi durumda alınan Polonya vizesiyle ülkeye giriş çıkış yapılmazsa bu durum bir sonraki Schengen vize başvurularını olumsuz etkilemektedir. Polonya Konsolosluğu ve Polonya Büyükelçiliği Polonya turistik vize başvuruları hakkında karar verme yetkisine sahip tek yetkili makamdır. Polonya Konsolosluğu vize başvuru işlemlerinde Türkiye genelinde yetki alanı konusunda bölge ayırımı yapmaktadır. Polonya Konsolosluğuna veya Polonya Büyükelçiliğine başvuruda bulunacak kişiler ikamet ettikleri ilde bulunan veya ile bu ile en yakın Polonya Konsolosluğuna yapabilirler.

Polonya'ya uzun süreli ( aile birleşimi, oturum, çalışma izni) vize başvurusunda bulunmak isteyen Türk vatandaşları ve Türkiye'de oturuma iznine sahip üçünce ülke vatandaşları başvurularını direkt olarak Polonya İstanbul Başkonsolosluğu veya Polonya Ankara Büyükelçiliğine yapmaları gerekmektedir.

Polonya turistik vize evrakları seyahatin turistik olması amaçlı durumunda hazırlanması gereken evraklardır. Bir iş amaçlı ya da özel ziyaret amacıyla Polonya'ya seyahat edilecekse, kalınacak yer başvuru sahibinin bir yakını ise, etkinliğe katılım amaçlı gibi değişik nedenlerle seyahat edilecekse başvuru yapılması gerelen vize türü turistik vize kapsamına girmez.

Polonya turistik vizesi evraklarının tam ve eksiksiz beyan edilmesi gerektiği gibi başvuru esnasında ya da evrak tesliminden sonra ek evrak talebi olabilmektedir. Polonya turistik vize başvuru işlemleri seyahatten en fazla 3 ay en az 15 iş günü kala yapılabilmektedir. Fakat vizenin çıkış süresi ortalama olarak 15 iş gün olduğundan seyahat tarihine daha uygun bir tarihte vize başvuru işlemlerinin tamamlanması önem arz etmektedir. Seyahate 15 günden daha az zaman kalındığı durumda vizenin çıkışının seyahat tarihine yetişmeyeceği göz önünde bulundurulmalıdır. 18 yaşından küçük, reşit olmayan küçüklerin başvurularında anne ve babasının, her ikisi tarafından imzalanmış noter tasdikli muvafakatname gereklidir.

Polonya Turistik Vize için Gerekli Evraklar

  • Vize Talep Dilekçesi. Şirketin antetli kağıdına yazılmış, şirketinizde imza yetkisi olan kişi tarafından imzalanmış, şirketin kaşesi vurulmuş Polonya Konsolosluğuna hitaben yazılmış İngilizce vize talep dilekçesi.
  • Vize başvuru formu. Tam ve eksiksiz doldurulmuş, tarih yazılmış ve imzalanmış Schengen başvuru formu.
  • Pasaport. Seyahat sonrası için en az 3 ay geçerli olan pasaport. Pasaportta kişisel bilgilerin olduğu sayfa ve son 3 yılda alınmış Shengen vizelerinin fotokopileri.
  • Fotoğraf. 2 adet 35x45mm ebatlarında güncel, arka fonu beyaz, daha önceden vize başvurlarında kullanılmamış biyometrik fotoğraf.
  • Kimlik Fotokopisi. Başvuru sahibini nüfus cüzdanı fotokopisi.
  • Seyahat sağlık sigortası. Başvuru sahibi tüm seyahat süresini kapsayan, Schengen bölgesi için geçerli seyahat sigortası yaptırmalıdır.
  • Uçak rezervasyonu. Seyahat sürelerine göre düzenlenmiş gidiş, dönüş uçak biletleri rezervasyonu.
  • Otel rezervasyonu. Seyahat süresini kapsayan otel rezervasyou veya seyahat planını gösteren belgeler.
  • Öğrenci belgesi. Başvuru sahibi öğrenci ise; okuldan alınmış güncel ve orijinal öğrenci belgesi.
  • Muvaffakatname. Reşit olmayanlar için ebeveynlerinin noter tasdikli izin belgesi.
  • Başvuru sahibi öğrenci veya çalışmıyor ise; kendi banka hesabı yoksa, aileden biri sponsor oluyor ise; o kişideden alınan noter onaylı taahhütname, o kişinin seyahat masraflarını karşılamaya yetecek bakiyeli, güncel banka hesabı.
  • Başvuran kişi çalışan veya şirket sahibi ise; şirketin ticaret odası kaydı ve sicil gazetesinin kopyası, vergi levhası, barkodlu SGK hizmet dökümü, şirketinin antetli kağıdına yazılmış imzalı, kaşeli izin onayı.
  • Başvuru sahibi çalışan ise; son 3 ayın maaş bordroları, bankadan kaşeli ve imzalı son 3 aya ait şahıs hesabı dökümü veya dökümleri veya banka hesap cüzdanının orijinali, SGK işe giriş bildirgesi ve barkodlu SGK hizmet dökümü.
  • Başvuru sahibi emekli ise; banka hesap özeti veya emekli cüzdanı, emeklilik belgesi,.
  • Oturum kartı. Türkiye'de yaşayan yabancılar, ülkeye dönüşten itibaren 3 ay daha geçerli olan Türkiye'de oturma ve çalışma izni.

Önemli Not: Tüm belgeler 3 aydan daha yeni, güncel olmalıdır, belgelerin aslı ve bir adet fotokopisi sunulmalıdır. Konsolosluk gerekli gördüğü durumda ek evrak talep edebilir, başvuru sahibini görüşmeye davet edebilir.

Bioymetrik (VIS) Parmak İzi Uygulaması

Vizeye ilişkin Topluluk Yasasını oluşturan Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Topluluğu Konseyi'nin 13 Temmuz 2009 tarihi kararına istinaden, ilk vize başvurusu esnasında kişiye ait biyometrik kimlik bilgileri alınmaktadır. Taranmış veya o anda çekilen fotoğraf, on parmak izinin dijital olarak alınması anlamına gelir.

Polonya Konsolosluğu ve Polonya Turist Vizesi için Gerekli Evraklar Hakkında

Vize Başvuru Formu

Polonya Turistik Vize müracaatı için Polonya Schengen Vize Başvuru Formu için dikkat edilmesi gereken hususlar; her başvuru sahibi için (çocuklar dahil) birer adet Polonya Schengen Vize Başvuru Formu doldurulmalıdır. Başvuru formunda verilen bilgilerin, başvuru dosyasında ibraz edilen evraklarla desteklenmesi, vizenin daha kısa sürede işlenmesini sağlayacaktır.

Pasaport

Polonya Turistik Schengen Vize başvurusu için pasaportun sahip olması gereken özellikler; pasaport veriliş tarihi 10 yıldan eski ve deforme olmamalı; Polonya seyahatinden dönüş sonrası en az 3 ay geçerliliği olmalıdır. Pasaport, vizenin basılabilmesi için en az 2 boş sayfayı içermelidir. Pasaportun kimlik bilgisi sayfası ve eski vizelerin bulunduğu sayfaların fotokopileri.

ÖNEMLİ: Her başvuru sahibinin kendi adına pasaportu olmalıdır. Ebebeynlerinin pasaportuna kayıtlı başvuru sahipleri başvuru yapamazlar, kendi adlarına pasaport almaları gerekmektedir.

Biyometrik Fotoğraf

Polonya Turist Vizesi başvurusunda ICAO kriterlerine uygun biyometrik fotoğraf; 3,5 x 4,5 cm ölçülerinde, kaliteli kağıt üzerine basılmış, beyaz arka fonlu, en fazla 6 ay önce çekilmiş olmalıdır. Fotoğraf önden çekilmeli, gözler ve bütün yüz - alnından boynuna kadar, açık şekilde görülmelidir. Dini sebeplerden dolayı başı kapalı olan kişilerin resimleri bu kriterlere uymalı: alın, çene ve yanaklar görülmeli ve başörtüsünün gölgesi yüze düşmemeli ve kişi gözlük takıyorsa: gözlük camları şeffaf ve renksiz olmalı, çerçevesi yüzü hiç kapatmamalıdır.
2 adet.

Seyahat Sağlık Sigortası

Acil tıbbi bakım, hastane tedavisi ve sağlık nedenleri için hazırlanan belgedir. Polonya Turistik Vize işlemlerinde bulunacak kişinin Polonya seyahat süresini kapsayan; ülkeye geri dönüş, acil tıbbi bakım ya da acil hastane bakımı masraflarını kapsayan, 30.000 teminat tutarında, Schengen bölgesinde geçerlilik ibaresi bulunan, orijinal seyahat sağlık sigortası.

ÖNEMLİ NOT: Ankara, Gaziantep ve Antalya'dan yapılacak başvurular için seyahat sağlık sigortasının süresi minimum 14 gün olmalıdır. Eğer 14 günden daha fazla kalınacaksa, bu durumda sigortanın süresi kalış süresi kadar olmalıdır.

Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği

Polonya Turistik Vize başvurusunda bulunan kişinin daha önceden Schengen vizesi yoksa ve İlk kez yurt dışına çıkıyorsa, Emniyet Müdürlüğü'nden Protokol Yazısı temin etmelidir. Bununla birlikte Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği de beyan edilmelidir.

Finansal Durumu Belgeleyen Evraklar

Polonya Konsolosluğu, Polonya seyahat masrafları karşılığı bakiyeyi teminat olarak; başvuru sahibinin şahsi banka hesabında Euro/TL veya USD olarak karşılığını görmelidir. Polonya Turistik Vize işlemlerinde başvuru sahibinin son 3 aylık aktif banka hesap hareketini gösteren Banka Hesap Cüzdanı veya Banka Hesap Dökümü: bankanın imzası, kaşesi ve bankanın İmza Sirküleri ile birlikte sunulmalıdır. Polonya Turist Vizesi işlemlerinde bulunacak kişinin düzenli gelirini gösteren; son 3 aylık maaş bordroları. Kurum tarafından kaşe atılarak, ıslak imzalı bir şekilde hazırlanmış olmalıdır. Taşınmazları olması halinde bunu kanıtlayıcı belgeler; tapu, araç ruhsatı, kira gelirleri ve kredi kartı eksreleri evraklar arasında bulunmalıdır.

Mesleki ve İş Durumuna İlişkin Resmi Belgeler

Polonya Turist Vizesi için başvuru işlemlerinde bulunan kimselerin bağlı bulundukları Kurum/Şirket çalıştıklarını gösterir belgeler; SGK İşe Giriş Bildirgesi, SGK Hizmet Dökümü

Polonya Turistik Vize başvurusu yapan kişi Çalışan ise; Kurum/Şirket yetkilisi tarafından, antetli kağıda, İzin Onayı veya İşveren Mektubu- çalışanın ne zaman çalışmaya başladığı, maaşı, pozisyonu, izinli olduğu tarihler ve işe devam taahhüdünü içermelidir. Belgede, şirketin iletişim bilgileri, yetkili kişinin isim ve pozisyonu, imzası ve kaşesi ile birlikte hazırlanmalıdır.
Varsa, bağlı bulunduğu Kurumdan Görev Kimlik Kartı.

Polonya Turistik Vize başvurusu yapan kişi Şirket Sahibi ise; Şirketinin antetli kağıdına, şirketinin faaliyet bilgileri içeren, seyahat amacını ve şirketteki pozisyonunu anlatan bir dilekçe olmalıdır. İmza ve kaşeli.

Polonya Turistik Vize başvurusu yapan kişi Öğrenci İse; Güncel tarihli Öğrenci Belgesi. Seyahatine sponsor olan ebeveyninden, seyahatin detaylarını ve seyahatin tüm masraflarının karşılandığına dair noter onaylı Taahhütname sunmalıdır. Öğrenciye sponsor olan ebeveynin iş evrakları ve ekonomik durumu da belgeye eklenmelidir. Nüfus Cüzdanı fotokopisi, Tam tekmili vukuatlı nüfus kayıt örneği.

Polonya Turistik Vize başvurusu yapan Öğrenci reşit değil ise; anne ve babadan noter tasdikli İzin Belgesi (Muvafakatname). Seyahat eden ebeveyn evli değil ise veya ebeveynlik yetkisi sadece kendisindeyse bu koşul geçerli değildir.

Polonya Turistik Vize başvurusu yapan kişi Çiftçi ise; Bağlı olduğu Ziraat Odası tarafından verilmiş Çiftçi Belgesi aslı ve fotokopisi.

Polonya Turistik Vize başvurusu yapan kişi Avukat-Doktor-Eczacı-Diş Hekimi-Mühendis ise; mesleği ile ilgili Oda Kaydı yada Meslek Kimlik Kartı ibraz edilmelidir.

Polonya Turist Vizesi işlemi için başvuru sahibinin veya sponsor olan kişinin bağlı bulunduğu şirkete ait kurumsal kimliğini belgeleyen evraklar:

Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi, Polonya Turist Vizesi işleminde bulunacak başvuru sahibinin bağlı bulunduğu şirkette isim ve ünvan değişikliğini göstermesi bakımından önemlidir. Vergi Levhası, şirketin son yıla ait vergi bilgilerini beyan eden bu evrak sunulmalıdır. Ticaret Odası Kaydı fotokopisi, 3 aydan eski tarihli belgeler kabul edilmemektedir. İmza Sirküleri fotokopisi, Polonya Turistik Schengen Vize işlemlerinde bulunan kişinin bağlı bulunduğu şirkette imza yetkisi olan kişilerin imza yetkisini göstermelidir.

NOT: Ankara, Gaziantep ve Antalya'dan Polonya Turistik vize başvuru sahipleri için; son 3 yılda Schengen vizesi varsa; kişi Maaş Bordrosu, SGK Hizmet Dökümü ve İşe Giriş Bilgirgesi temin edebiliyorsa; Ticaret Oda Kaydı, Vergi Levhası, İmza Sirküleri, Faaliyet Belgesi ve Ticaret Sicil Gazetesi istenmemektedir.

Seyahat Planını Destekleyici Belgeler

Polonya Turist Vize işlemlerinde başvuru sahiplerinin Polonya'ya ulaşım ve orada konaklamaya ait rezervasyon bilgileri; Uçak bileti rezervasyonu- gidiş-dönüş bilet rezervasyonu, seyahat tarihlerini desteklemelidir. Otel rezervasyonu - seyahat edecek kişinin adına ve seyahat tarihlerine uygun düzenlenmiş olduğu görülmelidir. Özel araç ile seyahat edilecek olması halinde; araç ruhsatı, seyahat tarihlerini kapsayan yeşil sigorta ve uluslar arası ehliyet (orijinal) ibraz edilmelidir.

Polonya Turist Vizesi Ücreti

Polonya turist vizesi ücretinin tamamı TL olarak müracaat esnasında alınmaktadır. Polonya turistik vize müracaatında tahsil edilen vize ücreti; vizenin reddi durumunda ise; geri iade edilmez.

DUYURU! Polonya Konsolosluğu vize talebi ile ilgili karar vermeden önce başvuru sahibini, konsolosluk yetkilileri ile yüz yüze mülakata çağırabilme hakkına sahiptir. Polonya Konsolosluğu, başvuru dosyasının incelenmesi ve karar aşamasında ek evrak talebinde bulunabilmektedir.